0773-730-527
Ady Endre/34 (Centru)
L-V: 10-18; S:10-13
0773-730-556
Transilvaniei/8 (Rogerius)
L-V: 11-19; S:10-13
0770-442-574
Nufarului/30
(Lotus Center)

L-D: 10-22
0
COSUL MEU
Cosul este gol
La orice achizitie de minim 300 RON,
transportul este GRATUIT!
Comenzi online: 0771-464-304 L-V: 10-18
DESPRE NOI REDUCERI SERVICII OUTLET SFATURI ARTICOLE MARCI CONTACT
0
Cosul este gol
PRODUSELE Biciclete Piese Intretinere Accesorii Echipamente Fitness Nutritie Articole iarna Articole inot Multisport Articole pentru copii Outdoor Skate Suporti masina Produse second

Cum sa ne alegem schiurile

Cum să cumpărăm şi să alegem schiurile?

Schiurile de azi au formă de pişcot. Vârfurile şi cozile schiurilor au devenit mai late şi datorită acestui lucru s-a format un arc între vârfurile si cozile schiurilor. Cuvântul carving înseamnă tăiere, modul de a schia în stil carving vine de le faptul că schiorul, datorită arcului din schiuri, poate să taie virajele mai uşor. Dispare forţarea prin rotarea genuchilor şi mişcarea devine mai simplă.

Ce înseamnă asta?
1.Să punem schiurile pe o suprafaţă plată
2. Să înclinăm schiul pe o margine(schiul are formă de pişcot şi partea centrală a schiului se va ridica pentru că schiul se sprijină pe vârfuri şi pe cozi)
3. ’’Să încărcăm schiurile’’: cu o mână să împingem mijlocul schiului spre pământ
4. Dacă cu cealaltă mână am trasa cu un creion pe lângă schi atunci am desena un arc. Acest arc este raza schiului. Raza este informaţia care defineşte schiurile. Asta înseamnă raza cercului pe care ar descrie-o schiul într-un viraj de 360 de grade. Această informaţie este afişată pe schiuri în metri.

Schiurile de azi sunt împărţite în cinci grupe mari.

Easy-carving: sunt schiuri care se manevrează cu uşurinţă, sunt moi şi scurte. Se recomanda pentru doamne şi domnişoare. Stabilitatea acestor schiuri este joasă. Rază, 14-18 m

Allround-carving: recomandat pentru avansaţi şi pentru cei care schiază în stil sportiv. Această categorie include cele mai multe tipuri de schiuri. Găsim schiuri moi dar şi dure în această categorie. Deobicei aceste schiuri se pot folosi cu uşurinţă în orice condiţii. Raza schiurilor: 12-18 m.

Race-Carving: schiuri dure de sport sau de competiţie. Încărcarea şi manevrarea schiului solicită un nivel de pregătire avansată din partea schiorului. Rază 10-22 m

Categoria extreme: schiuri fun-carving şi freeride 
Schiurile fun-carving sunt scurte, raza lor este între 7-13 m. Cer un tempo rapid şi precis, dar în schimb când se face contactul cu zăpada, atunci dau o experienţă superbă.
Schiurile freeride sunt destinate folosirii în afara pârtiilor. Datorită construcţiei mai late schiurile pot fi folosite şi în zăpadă mai adâncâ, uşurând manevrarea lor. Rază 15-20m
Dacă ne uităm la aceste categorii putem vedea că ele se completează. Datorită diversităţii schiurilor, sfatul nostru este să consultaţi un specialist înaintea alegerii, astfel incat schiul ales să fie cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
Înaite de a face alegerea, următorii factori de decizie sunt cei mai importanţi de luat in calcul:

Nivelul de pregătire (începator, avansat, expert)
Constatarea nivelului de pregătire este un aspect relativ simplu, fiecare schior este conştient de propriile limitele. Pe când un începător are nevoie de schiuri mai scurte şi moi, un schior avansat trebuie sa aleagă schiuri mai lungi şi tari. In ziua de azi – peste un anumit grad de pregatire - si stilul este considerat un factor de decizie important, respectiv technica pe care o alegem, producătorii oferind modele potrivite pentru stiluri diferite.

Înălţimea si greutatea schiorului
Greutate medie
Începător: schiuri mai scurte cu 20-25 de cm decât înălţimea schiorului, rază medie, schi moale şi uşor de manevrat.
Avansat: schiuri mai scurte cu 15 cm decât înălţimea schiorului, rază medie, schiul să nu fie foarte moale pentru că tempoul este mai rapid şi rigiditatea schiului este un factor important.
Expert: schiuri mai scurte cu 15 cm decât înălţimea schiorului, la rază să luăm în considerare în ce stil o să schiem(ne plac virajele, sau tempoul rapid cu viraje mai puţine)şi conform acestor lucruri să alegem schiurile. Schiurile sunt mai dure şi stabile şi la viteze mai mari.
Greutate mai mare.
Începător: Să luăm în calcul aspectele menţionate mai sus, cu diferenţa că rigiditatea schiurilor poate să crească proporţional cu greutatea schiorului. Dacă încărcăm schiuri moi cu o greutate mare atunci schiurile devin mai moi sau schiorul le suprasolicită şi nu ies în evidenţă calităţile schiurilor.
Avansat: aspectele menţionate mai sus, dar rigiditatea schiurilor poate să crească. 
Expert: pentru că la această categorie nu se mai poate juca cu rigiditatea schiurilor, un schior cu o greutate mai mare poate să-şi aleagă schiuri mai lungi cu 5cm.

Schiuri recomandate pentru femei.
Femeile pot să-şi aleagă liniştite orice fel de schiuri conform nivelului lor de pregatire şi stil. Cu toate astea producătorii au făcut o serie de schiuri care sunt’’uşurate’’, iar designul schiurilor este destinat femeilor. Până la categoriile de top(race carving) şi la femei găsim schiuri pentru începatori, avansaţi, şi experţi. ’’Uşurarea ’’ înseamnă că schiurile sunt mai uşoare, dar rigiditatea lor, care este o caracteristică foarte importantă la fiecare categorie, a rămas neschimbată.

Inapoi la sfaturi