0773-730-527
Ady Endre/34 (Centru)
L-V: 10-18; S:10-13
0773-730-556
Transilvaniei/8 (Rogerius)
L-V: 11-19; S:10-13
0770-442-574
Nufarului/30
(Lotus Center)

L-D: 10-22
0
COSUL MEU
Cosul este gol
La orice achizitie de minim 300 RON,
transportul este GRATUIT!
Comenzi online: 0771-464-304 L-V: 10-18
DESPRE NOI REDUCERI SERVICII OUTLET SFATURI ARTICOLE MARCI CONTACT
0
Cosul este gol
PRODUSELE Biciclete Piese Intretinere Accesorii Echipamente Fitness Nutritie Articole iarna Articole inot Multisport Articole pentru copii Outdoor Skate Suporti masina Produse second

Cum sa ne alegem placa snowboard

Cum să cumpărăm şi să alegem placa de snowboard ?

La început toţi credem că alegerea echipamentului este uşoară dar mai târziu ne dăm seama că e grea. Sunt foarte multe tipuri de plăci. Apoi se mai complică lucrurile pentru că nu e suficient dacă componentele echipamentului sunt bune, ele trebuie să formeze un întreg.
Este logic că o placă dură cu legături dure, dar cu cei mai moi bocanci din lume niciodată nu o să funcţioneze bine împreună.
De aceea vrem să dăm câteva sfaturi folositoare pentru cei care vor să-şi aleagă echipamentul potrivit. Trebuie să vă amintesc că ceea ce scriu aici nu are intenţia de a sugera că cel mai scump echipament este şi cel mai bun în aceeaşi timp. Dimpotrivă, cred că la capitolul ăsta primim cele mai multe explicaţii, în magazine. Este important totuşi să fim foarte atenţi să alegem echipamentul potrivit din produsele care sunt din categoriile mai ieftine. Pentru începători este mai avantajos dacă la început numai închiriează echipamentul. Aşa au şansa să încerce mai multe mărci, află cum e să fii o zi întreagă în bocanci de snowboard, şi cât de tare sunt legăturile sau care e mărimea potrivită la bocanci.
La închirieri nu este o problemă dacă de la o zi la alta vrem să schimbăm un component al echipamentului, pentru că vrem o altă mărime, ceva mai tare, sau vrem să schimbăm legăturile cu clape cu step-in. Tema următoare poate să fie puţin enervantă pentru unii, dar următoarele sugestii sunt foarte importante şi foarte folositoare. Să nu alegem o placă după următoarele criterii: ’’asta se potriveşte exact cu culoarea pantalonilor’’ sau’’şi prietena mea ar vrea tot culoarea asta’’ sau’’care este cea mai scumpă placă?’’ Să nu ne concentrăm la asta! Sigur că este important ca cineva să-şi iubească echipamanetul şi să-l folosească cu drag, dar dacă moda e aşa de importantă atunci prima dată să cumpărăm combinaţia placă-bocanci-legături şi doar după aia să cumpărăm haine. Trebuie să menţionez că culoarea snowboardului poate fi admirată numai în faţa bufetului, pe pârtie oricum va fi plin de zăpadă.:-)

Alegerea plăcii
Am menţionat mai sus că nu preţul plăcii este cel mai important factor la alegerea plăcii potrivite, dar poţi să faci un calcul cât vrei să cheltui şi ce poţi să cumperi cu banii pe care îi ai.
 
Second hand
În stare foarte bună pentru 80% din preţul plăcii noi.
În stare bună pentru 60% din preţul plăcii noi.
Merită cumpărată la preţul de 40% a celei noi. 

Dacă găsim placă la un preţ mai mic, atunci trebuie să ne gândim de ce este atât de ieftină. Foarte probabil, proprietarul trebuia să coboare pe jos de pe pârtie pentru că echipamentul a fost furat din faţa restauratului.
Merită să ştim ce cumpărăm pe banii noştri. Plăcile mai bune sunt de obicei mai uşoare din cauza materialelor folosite. Materialul ieftin dar bun, de fibră de sticlă, poate fi înlocuit cu fibră de carbon, kevlar, oţel sau alte materiale. Materialul ieftin de spumă, din miezul boardului poate fi înlocuit cu lemn mai scump dar mai elastic, cu structură grilată(honez-comb) care poate fi fabricat din hârtie îndoită sau aluminiu. Talpa snowboardului poate fi făcută din mai multe materiale. Cele ieftine nu sunt foarte rapide, dar sunt mai uşor de reparat. Modelele de vârf au un material de înaltă calitate, de aceea alunecă mai bine, dar absoarbă waxul (ceara) mai greu şi sunt mai greu de reparat stricăciunile apărute. Şi marginea plăcii arată diferenţe. La categoriile mai scumpe materialul folosit este oţelul inoxidabil în loc de oţelul mai ieftin. Trebuie menţionat că şi la capitolul design putem observa diferenţe mari la categoriile de preţ. La plăcile mai scumpe producătorii fac orice pentru a căştiga inima cumpărătorilor. Mozaicuri, holograme, gravură cu laser, gravură cu poze, inscripţie cu aluminiu. Aceste lucruri semnalează că producătorul deţine o tehnologie de vârf, dar noi nu trebuie să alegem după aceste criterii.

Din cauza cercetăriilor în acest domeniu tehnologia din gama de vârf începe să-şi facă apariţia şi la categoriile mai ieftine, şi un model care acum trei ani era de vârf, în zilele de azi poate fi considerat o placă foarte simplă. Nivelul de pregătire nu depinde de preţul echipamentului. Să avem grijă de placa noastră! Waxarea (cerurirea) şi ascuţirea sunt elemente de mare importanţă.

Tipul plăcii.
Alpin-race: Le recomand celor care le place viteza şi virajul pe muchia snowboardului. Aceste plăci se caţără foarte uşor şi în zăpadă mai mare dar bocancii şi legăturile potrivite pentru această placă nu garantează mişcare liberă pentru picior. Aceste plăci sunt mai lungi, mai dure, mai subţiri şi numai vârfurile sunt îndoite în sus, cozile sunt plate.

Freecarve: varianta mai confortabilă a plăcilor race. Au fost făcute pentru viraje pe muchie, dar sunt mai moi, aşadar este mai uşor să practicăm snowboardul cu aceste plăci. De multe ori sunt mai late ca să permită un unghi de legare mai mic. Se poate observa o îndoire la coada plăcii care permite alunecarea şi în spate.

Freeride: acest grup al plăcilor freeride a fost dezvoltat pentru folosirea lor în afara pârtiilor. De obicei au o suprafaţă mare, pentru a uşura alunecarea pe zăpadă neatinsă, de aceea sunt mai lungi şi mai late decât celălalte plăci. Centrul la arcul de margine şi inserturile sunt împinse spre coada plăcii, ajutând placa să se menţină deasupra zăpezii. Aceste plăci sunt fabricate cu vârfuri moi şi cozi mai mici şi îndoite.

All terrain: putem să le numim plăci freestyle de folosinţă universală. Sunt fabricate cu duritate medie, lungime normală, şi lăţime medie. Aceste plăci pot fi transformate cu uşuriţă în plăci de freestyle şi freeride cu ajutorul schimbării unghiului de legături şi cu mutarea legăturilor în faţă sau în spate.

Fireşte sunt combinaţii şi stiluri fără limite. Urmând tabelul poţi să încerci setările de bază şi după aceea eşti liber să combini setările după gustul şi stilul tău preferat. 
Freestyle: Aceste plăci sunt recomandate pentru sărituri, railing, şi alte activităţi dintr-un parc freestyle. De obicei sunt mai dure, scurte, vârful şi coada sunt simetrice, şi sunt mai subţiri decât celălalte plăci.
Slide: şi acest stil merită menţionat, cu toate că în ţara noastră puţini au plăci care pot fi folosite pentru slide. Aceste plăci sunt late, foarte moi, iar muchia este ascunsă sub talpă ca să evităm oprirea din cauza obstacolelor în timp ce practicăm slide-ul. Placa este foarte recomandată dacă vrem să alunecăm pe suprafeţe denivelate(balustrade, bare, margini).

Lungimea plăcii.
Lungimea plăcii este dată în centimentri dar de multe ori se folosesc numai ultimele două numere. Aşadar o ’’placă 56’’ înseamnă un snowboard de 156 de cm. La alegerea lungimii plăcii trebuie să considerăm multe aspecte.
Înălţime: Practicanţii mai înalţi au nevoie de o placă mai lungă.
Greutate: Dacă eşti mai greu atunci placă mai lungă, dacă eşti uşor atunci mai scurtă.
Virabilitate: Dacă vrei o placă virabilă atunci optează pentru una mai scurtă, dacă vrei una stabilă şi rapidă atunci alegerea bună este una mai lungă.
Stil: Dacă eşti agresiv şi dinamic atunci merită să-şi cumperi o placă mai lungă, dacă vrei să fii mai lejer şi moale atunci optează pentru o placă scurtă.

Lăţimea plăcii.
Lăţimea plăcii este dată de distanţa cea mai mică măsurată între cele două muchii. Aceasta se afla în mijlocul plăcii. De obicei această distanţa este afişată în cm şi mm de producători. Cel mai important aspect este mărimea piciorului, legăturile, şi mărimea bocancilor. La alegerea lăţimii plăcii, legăturile trebuie montate şi bocancii trebuie să fie închisi în legături. Reglarea se face în modul în care vrem să folosim echipamentul mai târziu.
Ai grijă la reglare, ca legăturile să fie la o distanţă egală intre degetul mare şi călcâi şi bocancii să fie la o distanţă egală de la marginea plăcii. Dacă legăturile sau bocancii sunt prea departe de marginea plăcii, atunci nu o să ai putere maximă în timpul virajelor, sau când aluneci pe muchia plăcii. Dacă legăturile sau bocancii se extind prea mult peste marginile plăcii, atunci în viraje şi în timpul alunecării pe muchii, bocancii au contact cu zăpada, îngreunând alunecarea în zăpadă. În zăpadă moale, dacă bocancii fac contact minor cu zăpada, atunci nu avem mari probleme, dar alunecarea este încetinită. Dar dacă zăpada e mai tare, placa este mai înclinată pentru că suntem pe o pârtie abruptă, problema bocancilor care trec peste marginea plăcii fac activitatea de snowboarding imposibilă. În cazul in care aveti mărimea 42 la picior, recomandarea mea este placa de 24 de cm sau mai subţire, la mărimi de peste 43 recomand plăci de 25-26 de cm. Cu întoarecerea legăturilor spre interior putem remedia problema, dar aceasta este o soluţie temporală. Prima dată trebuie să decidem asupra unghiului de legături confortabil, şi apoi să alegem placa.
La plăcile race şi freecarve de asemenea avem diferite lăţimi. Dacă am decis ce placă vrem să cumpărăm atunci prima dată trebuie să setăm unghiul legăturilor din spate cu bocancii în legături. Să fim foarte atenţi ca legăturile sau bocancii să nu treacă de marginea plăcii. Dacă am reglat legăturile din spate atunci să adăugăm la unghiul de legături 3-10 grade şi să reglăm în acest unghi şi legăturile din faţă.

Flexibilitarea plăcii.
Flexibilitatea plăcii este un alt factor foarte important la alegerea plăcii. Plăcile moi au o manevrabilitate crescută, este uşor de învăţat cu ele virajul prin alunecare, snowboarding-ul este mai confortabil cu ele, şi un practicant cu greutate normală poate să încarce cu uşurinţă toată lungimea plăcii. Plăcile dure se lipesc bine de zăpadă şi în viraje în care intrăm cu viteza mai mare. Dau posibilitatea schimbării de muchii şi a virajelor dinamice şi sub practicanţi mai grei pentru că împart încărcarea în mod proporţional.
Duritatea plăcii poate să difere la vârf, la mijloc şi la partea de coadă. Duritatea părţilor diferite depinde după ce tip a fost fabricată placa. Este important să ne uităm bine la placă, încât să nu observăm margini bine definite între diferitele părţi de duritate, şi placa să fie înclinată într-o linie continuă. Dacă duritatea plăcii se schimbă prea rapid atunci avem de a face cu o greşeală de fabricaţie, sau în cazul unei plăci second hand placa a fost supraîncărcată. Să nu cumpărăm plăcile de acest gen!

Arcul de margine a plăcii.
De multe ori este folosit termenul de rază. După cum ştim plăcile au formă de pişcot, asta înseamnă că lăţimea din mijloc este mai mică decât la vărfuri şi cozi. Arcul din margine descrie o curbă. Această curbă poate să fie un arc, arcul unei elipse, unei parabole, sau combanaţia celor menţionate.
 Pentru simplitate să rămânem la arcul unei elipse. Dacă acest arc este arcul unui cerc atunci placa seamănă mai mult cu un pişcot. Asta ne asigură o virabilitate mai mare. Dar în cazul în care raza cercului este de 12-14 cm, placa va vira pe un arc mai mare şi noi putem să o stăpânim şi la viteză mare. În mod natural arcul de margine, flexibilitatea şi lungimea plăcii trebuie armonizate. Fiecare variantă de placă nu ar avea sens, dar asta să fie problema producătorilor şi a dezvoltatorilor.

Inapoi la sfaturi