0773-730-527
Ady Endre/34 (Centru)
L-V: 10-18; S:10-13
0773-730-556
Transilvaniei/8 (Rogerius)
L-V: 11-19; S:10-13
0770-442-574
Nufarului/30
(Lotus Center)

L-D: 10-22
0
COSUL MEU
Cosul este gol
La orice achizitie de minim 300 RON,
transportul este GRATUIT!
Comenzi online: 0771-464-304 L-V: 10-18
DESPRE NOI REDUCERI SERVICII OUTLET SFATURI ARTICOLE MARCI CONTACT
0
Cosul este gol
PRODUSELE Biciclete Piese Intretinere Accesorii Echipamente Fitness Nutritie Articole iarna Articole inot Multisport Articole pentru copii Outdoor Skate Suporti masina Produse second

Cum sa alegem clapari

Cum să cumpărăm şi să alegem clăparii potriviţi?


Mărimea: Cumpărătorii fără experienţă de obicei fac prima greşeală atunci când se duc la cumpărături fără cineva priceput. Nu e aceaşi lucru să cumpărăm încălţăminte de stradă sau clăpari. Clăparii trebuie să fie confortabili la prima încercare şi în poziţia ÎNCHISĂ! Când se închid, călcăiul trebuie să alunece în spate în mod normal şi vârful tălpii trebuie să stea confortabil.
Să închidem clăparii şi să încercăm fiecare mod de reglare: reglaj micro, scai etc.
Dacă în modul acesta am reuşit să ajustăm clăparii să nu ne preseze sau strângă la călcâie sau gleznă, şi degetele de la picior nu ajung la vârful clăparilor (numai aproape) atunci cu mărimea nu o să mai avem probleme. Dacă degetele ating vârful clăparilor, atunci din cauza presării unghiilor, putem să avem o infecţie dureroasă, neplăcută, şi de lungă durată la unghii, deci este foarte important să luăm în calcul şi ciorapii de schi când ne decidem asupra mărimii clăparilor(cu excepţia dacă am fost bine pregătiţi şi am luat cu noi ciorapii de iarnă la probă).
Dacă este posibil, clăparii trebuie să fie probaţi cu ciorapii pe care o să îi purtăm la schi! La probarea clăparilor întotdeauna se recomandă mersul activ în aceştia, minim cinsprezece minute. 

Gleznă, poziţia piciorului, senzaţia de frig

Clăparii trebuie să ţină dar nu să strângă! Fiecare om are o formă diferită la picior, iar în zilele de azi producătorii încearcă să abordeze aceasta problemă cu diferite materiale de căptuseală care îşi schimbă forma. Cu toate acestea se mai întâmplă ca aceşti clăpari să producă bătături, (ex. la tibie) dar aceste bătături pot fi cauzate şi de ciorapi. Dacă ciorapii se adună între picior şi clăpari atunci în foarte puţin timp pot cauza o bătătură. Este o greşeală uriaşă dacă cineva crede că piciorul trebuie să stea nemişcat în clăpari! 
În două locuri întotdeauna se mişcă piciorul: la degete şi la călcâie. Mişcarea degetelor înseamnă că aceştea nu strâng prea tare, circulaţia sângelui este bună, nu se răceşte sau amorţeşte piciorul. Mişcarea călcâiului este cauzată de diferenţele ortopedice. 
În lateral, piciorul nu are voie să se mişte, dar pe verticală poate avea un joc de 8-10 mm care nu reprezintă o problemă. Clapele trebuie reglate în aşa fel incat ele să ţină piciorul perfect, dar să nu îngreuneze circulaţia sângelui. Cu izolarea termică nu o să avem probleme dacă am respectat regulile când am ales mărimea corespunzătoare de clăpari. Materialele de căptuşeala de azi corespund oricărei cerinţe, aşadar dacă clăparii nu strâng şi avem ciorapi de schi adecvaţi în picioare, atunci oricât de frig ar fi nu poate apărea senzaţia de frig.

Duritate, rigiditate, flex index

Ce înseamnă asta? Fiecare clăpar are un unghi de înclinare care sub presiunea piciorului se schimbă. Este foarte important cât de mare este această presiune la care este supus clăparul, datorită acestei forţe se schimbă duritatea clăparului. Fiecare producător afişează index-ul de duritate pe clăpari.(flex index) Asta însemnând că clăparii sunt între valorile de 40-120. Flex index-ul de 40 este recomandat pentru începători, iar cel de 120 este recomandat pentru competitori şi profesionişti. Indexul potrivit trebuie găsit între cele două valori. În alegerea acestei valori, cel mai mare ajutor il putem primi de la vânzătorii din magazinele de specialitate. Să nu facem greşeala de a cumpăra clăpari de profesionişti gândindu-ne că pe viitor oricum vom deveni schiori profesionişti! Să cumpărăm clăparii care corespund cerinţelor noastre actuale, deoarece, dacă schiem destul, atunci în 3-4 ani îi uzăm şi suntem gata să ne cumpărăm alţi clăpari care au un flex index mai mare.
Să evităm clăparii  cu o singură clapă cu intrarea la călcâie! Este mai uşor să punem piciorul in aceşti clăpari dar este absolut neadecvat pentru schiat. Singura clapă strânsă la tibie lasă laba piciorului să se mişte în clăpari, îngreunând controlul schiurilor.

Inapoi la sfaturi